28 maj

Fødevarestyrelsen melder nemlig nu, at der ophæves flere regler i forbindelse med bekæmpelsen af fugleinfluenza rundt om i landet.

Fra 29. maj ophæves altså reglerne om at dine høns skal være lukket inde eller opholde sig steder, hvor der er overdækket. Dine høns kan nu få mere bevægelsesfrihed.

Forbud mod samling ophæves også, hvilket betyder, at det igen bliver muligt at kunne deltage i fjerkræsudstillinger og lignende.

 

Vil du læse mere? Besøg Fødevarestyrelsens hjemmeside. 

 

21 april 2021

Udbrud af højpatogen fugleinfluenza (H5N8) i en besætning med gæs og ænder i Vinderup ved Holstebro den 21. april 2021

Der blev den 21. april 2021 erklæret udbrud af højpatogen fugleinfluenza i en besætning med ca. 9000 gæs og 10000 ænder i Vinderup ved Holstebro. Der er oprettet 3 km (beskyttelseszone) og 10 km (overvågningszone) zoner omkring besætningen. I zonerne gælder særlige restriktioner for andre besætninger med fugle.

Læs, hvilke regler der gælder for dig, der har fjerkræ eller andre fugle inden for zonerne 

Se om du bor i en zone på zonekortet over højpatogen fugleinfluenza

18 marts 2021 Der er fundet nye udbrud på Sjælland :

“Endnu en kalkunbesætning på Vestsjælland er fundet smittet i dag, så ialt 4 smittede kalkunbesætninger. Stadig 4 tilbage under offentligt tilsyn med mistanke.
 
Derudover er en gråandebesætning i Illebølle på Langeland smittet. I 2006 var en gråandebesætning, også i Illlebølle, smitttet. Dengang med lavpatogen fugleinfluenza.”
 
Zoner for alle udbrud er oprettet og de kan ses her

For registrerede avlere, professionelle såvel som hobbyholdere er det et lovkrav:

 1. Udendørs hønsegårde under 40 m2 behøver ikke etablere yderligere sikring. NB husk vand og foder skal ske indendørs eller så vildfugle ikke kan få adgang til hønsenes foder/vand etc. 
 2. udendørs gårde over 40 m2 skal være overdækket med net eller tag. NB samme som ovenfor

Vild med Høns har en række produkter som kan hjælpe dig ed at overholde reglerne:

 • Etablering af overdækning/net til hønsegården – læs mere her
 • Hvis du skal mindske størrelsen på din hønsegård – læs mere her

 

Kilder:
Fødevarestyrelsen

Frit Fjerkrae

Bliv orienteret i nyt om Fugleinfluenza

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev sender vi når der er nyt.

 

9 tanker om “Fugleinfluenza update – lørdag kan høns få god plads igen

 1. Hanne Bjerre siger:

  Jeg har fast tag over noget af hønsegården. Er det i orden at den resterende del (ca 2 m2) overdækkes med pressering? Evt armereret pressing??
  Med venlig hilsen
  Hanne Bjerre
  Ejer af 7 høns

 2. Marianne Giebner siger:

  Jeg håber ikke det varer længe, har 14 høns der normalt går i haven, fra i dag har de 7 m2, som er vores hønsegård, hvor der er tag på.

 3. Henrik Hansen siger:

  Kravet er ikke et fast tag, det er en anbefaling. Sundhedsstyrelsen skriver på sin hjemmeside at hønsegården skal “overdækkes med net eller mågetråd for at forhindre vilde fugle i at få adgang. Du kan også vælge at lukke fjerkræet helt ind eller etablere fast tag over hønsegården, hvilket er de sikreste metoder, hvis du vil undgå, at dit fjerkræ kommer i kontakt med vilde fugle.” Er hønsegården under 40 kvm. er det endda kun en anbefaling med overdækning, men er man en ansvarsbevidst hobby hønseejer, der gerne vil passe på sine høns, bør man overdække med net under alle omstændigheder.

 4. Henrik Hansen siger:

  * Fødevarestyrelsen – det er fødevarestyrelsen der skriver det (jeg er bare så vant til at læse på sundhedsstyrelsens hjemmeside i forbindelse med COVID-19

 5. Anne siger:

  Jeg har underopdelt hønsegårdene til 40m2 og kun 1.4 i hver gård. Det har krævet lidt flere huse, men alt i alt, synes jeg ikke det går ud over deres trivsel. For mig er det meget vigtigt at de stadig kan komme ud og har god plads at leve på.

 6. AI, Jakob siger:

  jeg har forsøgt at finde ud af hvad reglerne er omkring løsgående høns, Bor på en ø hvor mange bare lader deres høns rende ude i deres haver

  • VILDMEDHØNS siger:

   Reglerne er det samme
   1) ingen fodring og vand udenfor
   2) hønsegård under 40 m2 kræver ikke overdækning
   3) hønsegårde over 40 m2 kræver overdækning med træer eller net

   Der kan være hønseejere der får dispensation af fødevarestyrelsen men det er meget sjældent.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *