✉️ Send e-mail   🔒 Se konto

✉️ Send e-mail   🔒 Se konto

Slagtning af høns

Hvordan slagter man en høne eller afliver den i forbindelse med sygdom?

Aflivning af høns

Engang imellem kan det ske, at man skal aflive en høne eller hane, om det er fordi den skal slagtes, eller blevet syg.

Der findes næsten lige så mange holdninger og metoder til at aflive høns, som der findes folk, der har høns.

Den gammeldags – og nok mest anvendte – metode er at aflive høns med en økse på en blok. Hønen holdes fast og gokkes først med bagsiden af øksen i baghovedet, således den besvimer. Herefter placeres hønen på en træblok, og halsen hakkes over.

Plukning af høns

Når hønen er helt fri for muskelkramper, er det tid til at plukke hønen.

Hvis du har mange høns som skal slagtes, eller gør det jævnligt, kan det anbefales at låne eller købe en plukkemaskine, som typisk består af en vaskemaskine lignende cylinder, påført med en masse gummidutter.

Alternativt kan du plukke hønen i hånden. Dyret løftes over i gryden med det meget varme vand. De 70 grader gør at fjerene løsner sig tilpas til at de kan rykkes af. Hvis vandet er for varmt, skoldes dyret således at skindet ryger af ved plukning. Er vandet for koldt er fjerene besværlige at få af.

Efter få minutter i vandet, lægges dyret op på bordet, hvor det plukkes for alle fjer og dun. Det kan nogen gange være et rigtig pillearbejde.

Efterfølgende skæres fødderne af i knæleddet ved at føre kniven hele vejen rundt og til sidst skære gennem brusk og led.

Slutteligt skæres hovedet af, dyret skylles grundigt, tørres, lægges på et rent spækkebræt og fjer, ben mm. foldes ind i avisen og kommes til affald.

Skyl hænderne godt og tør dem af, inden du begynder at ‘tage hønen ud’.

Så skal indmaden ud

Det er meget vigtigt, at man har for øje IKKE at ramme tarmen, når man skærer i dyret, idet tarmindholdet er meget bakteriefyldt og kan forurene kødet særdeles meget.

Når dyret ligger på ryggen, skæres halsskindet op (flækkes) lige fra kravebenet og til det manglende hovedet. Derefter stikkes kniven ind i kroppen langs halsen og tarme/luftrør/spiserør løsnes rundt langs halsen (ét snit halsen rundt).

Dyret vendes om – stadig på ryggen – og der skæres et snit på ca. 5 – 6 cm. i skindet hen over maven, lige over gumpen.

Man fører nu sin hånd ind langs indersiden af brystet op til halsen, hvor fingrene krummes en smule og hånden trækker forsigtigt nedad, mens indvolde, lunger, hjerte m.m. følger med ud. Dette kræver lidt øvelse.

Tarme og indvolde skæres fri ved gumpen og smides straks i skraldespanden.

Hvis der alligevel går hul på tarm eller galdeblære skal dyret skylles ekstra godt og gennemsteges rigeligt.
Bliv ikke overrasket, hvis du finder et fint varmt æg og forskellige størrelser forstadier til æg i hønen.

Spise- og luftrør hives op og ud gennem halsåbningen. Se dyret efter indvendigt og krads evt. blod- eller lungerester ud. Dyret skylles derefter grundigt og tørres.

Det kan være en god ide at få en erfaren fjerkræslagter til at vise det første gang.

Husk at tjekke dit foder om det indeholder medicin af nogen art. Gør det det, så giv rene korn i ugen op til slagtning.

OG SÅ ER DER KLAR TIL AT GRILLE/KOGE ELLER STEGE 🙂 

Velbekomme!