Hønsehus indretning

Når du har hønsehuset på plads, skal det selvfølgelig indrettes. Der findes ingen grundregler for, hvordan du skal indrette dit hønsehus, og ofte er der også rigtig mange kreative måder at gøre det på, når det kommer til hønsehusets indretning.

Hvor stort skal mit hønsehus være?

Kun fantasien sætter grænser, men det er dog ofte en god idé at købe eller bygge dit hønsehus ud fra, hvor mange høns du vil have, samt lidt ekstra plads hvis du planlægger at ruge kyllinger ud.

Loven siger at en høne skal have 0,075 kvm – men for guds skyld, så hæv dig selv over denne lovgivning.

En god tommelfinger regel hedder 0,5 kvm pr høne i hønsehuset, dertil gerne 2-3 kvm pr høne i hønsegården. Husk dog at tage alle forhold in mente, og tag udgangspunkt i at hønsene skal kunne bevæge sig og have det godt.

Redekasser

Høns er fjerkræ og lægger æg, og ligesom alle andre fugle så benytter de sig af en rede til dette. Helt basalt så kan en rede bestå af en kasse med halm. Typisk så siger man, at der skal være én redekasse til 5 høns, men man kan med fordel nogle gange lave flere, hvis der skulle være høns som blev skruk.

Læs mere om redekasser

Siddepinde

En siddepind skal være bred nok til, at hønsene kan hvile kroppen på deres brystben. Den skal ikke være rund, da hønsene vil glide ned af siddepinden, men samtidig må den ikke være helt firkantet, da det kan være ubehageligt for hønsene.

Der anbefales gerne en siddepind, som har afrundede hjørner. Høns kan godt lide at sidde højt, men man skal være opmærksom på at mange af de tunge racer såsom Maran, Orpington, wyandotter m.m. kan have problemer med at komme op, hvis pinden er placeret mere end 40-50 cm oppe.

Møgbræt eller Høm høm bræt

Under siddepinden kan man med fordel have et møgbræt, som fanger de efterladenskaber hønsene lægger om natten. Møgbrættet gør rengøringen betydeligt nemmere.

Foderautomat

Det siger jo sig selv, at hønsene skal have et sted at få deres mad fra. Rigtig mange benytter de færdige fodertrug, som man kan købe, og som typisk kendes ved at være runde og af en skrigende grøn eller rød farve. De er bygget således, at hønsene ikke kan gå i foderet og lægge deres afføring i fodertruget.

se foderautomater her
Vandautomater til høns
Vandautomater til høns

Vandautomat

Ja igen, det er jo ikke raketvidenskab, men vigtigt at have med. Ligesom fodertrugene så laves vandtrugende i samme matchende farver.

Der er dog et par fif til vandtruget. Placer det højt så der ikke kommer jord og andet snavs i, og hold vandtruget langt væk fra hønsenes sandbad.

Se vandautomater her

inspiration til hønshus indretning

læs også disse artikler om høns

Forårsrengøring i hønsehuset

FORÅRSRENGØRING HOLD RENT I HUSET OG GÅRDEN Hos Vild med høns er vi også passionerede [...]

2 kommentarer

Slagtning af høns – sådan gør du

Fra hønsegård til bord eller hvordan slagter man en høne Hos Vild med høns er [...]

3 kommentarer

Giver du gavnlige krydderier og urter til dine høns?

Følger du ældre husmandsråd og nyere artikler somfortæller, at visse krydderier og urter kan gives [...]

5 kommentarer

Undgå rotter hos dine høns

Rotter bliver et større og større problem blandt hønseejerne, og de har også en tendens [...]

16 kommentarer

Udskift din kyllinge varmelampe og spar penge

Flere og flere vælger at udruge kyllinger i en rugemaskine i stedet for under hønemor. [...]

1 kommentar

Pasning af høns om vinteren

Man kan sagtens holde høns om vinteren, og det kræver ikke så meget ekstra end [...]

3 kommentarer

10 gode grunde til at holde høns

I denne tid begynder høns at være rigtig populært, blandt mange husstande i Danmark. Rigtig [...]

1 kommentar