✉️ Send e-mail   🔒 Se konto

✉️ Send e-mail   🔒 Se konto

Rugevejledning – udrugning af æg i rugemaskiner

Er du en af de mange hønseejere som ruger kyllinger ud fra egne æg. I mange tilfælde gøres det af hønemor når hønen bliver skruk. Andre foretrækker at ruge via rugemaskine som er speciel attraktivt når man ønsker at udruge flere æg end skrukhøns umiddelbart kan klare.

Der er mange typer maskiner – fladrugere og opretstående rugemaskiner. Alle kan være med manuel vending og hvor maskinen vender æg fuld- eller halvautomatisk og andre, hvor man automatisk tilfører fugt.

Se mere om vore fladrugere og opretstående rugemaskiner

Jeg har gennem tiden ruget i forskellige maskiner og benytter  i dag 1 maskine til rugning og 1 til klækning af æg. Fordelen ved det er, at du kan komme æg i rugemaskinen løbende samtidig med klækning foregår løbende.  Ulempen er naturligvis også, at man får kyllingerne spredt med en lille uges mellemrum. I højsæson opfyldes 1 gang ugentligt således, at der kan fokuseres på 1 klækning af gangen. Desuden giver det mulighed for at rengøre maskinen mellem klækninger.

AVLSDYR

Brug kun æg fra raske dyr og som er i god sundhedstilstand som har god plads og har det godt i al almindelighed. Fordrer måske med lidt ekstra vitaminer i højsæson så dyrene får lidt mere i denne face. Brug de bedste, (for Maraner mørkeste æg) til rugning som er indenfor normalvægten etc. Brug æg fra voksne dyr og ikke fra hønniker som lige er kommet i gang med æglægning selvom det er fristende.

Der er mange forskellige meninger om, hvor mange dyr der skal gå sammen men her anbefales 1 hane per 7-8 høner for høj befrugtning.

INDSAMLING OG OPBEVARING AF ÆG

De befrugtede æg opbevares optimalt holder sig typisk i maximalt 2 uger. Rugeæg skal naturligvis også være befrugtede. Æg indsamles og skal vendes hver dag (1-2 gange). Jeg bruger æggebakker eller automatisk æggevender[1] som sikrer æggene vendes. Normalt stiller jeg æg med spids nedad så loftlommen kan blive normal formet.

Rugeæg der er transporteret skal brug hvile – optimalt 3-4 døgn men det er ikke altid muligt. Det er dog vigtig at luftblærerne ”falder på plads” så der kan opnås succes med rugeresultatet. Det er desuden optimalt at veje æg og registrere dem, hvis du ønsker at holde styr på resultatet[2]

PLACERING AF RUGEMASKINE

For at opnå et godt resultat er det vigtigt at anbringe maskinerne et godt sted med den rigtige temperatur. Bedst er det i et rum ml 20-22 grader, hvor der kommer frisk luft ind men ingen træk. Der må ikke være direkte sollys på maskinerne da temperaturen kan svinger. Det er ikke godt på længere sigt. Rummet må gerne være lidt fugtigt men fx fyrrum bliver for tørt og våde kælderrum for ”fugtige”. Min 20 grader i rummet.

Et godt ventileret rum som fx stue eller ventileret kælder er fint. Maskinerne skal stå vandret og det er mest praktisk med maskiner som du kan få adgang til fx på et bord eller lignende.

TEMPERATUR

Der er forskellige retningslinier omkring temperatur i maskinen. Jeg benytter 37,5-37,8 grader i en opretstående rugemaskine. Fladrugere skal typisk have lidt højere temperatur (1 grad) men vær opmærksom på, at følge anvisningen for hønserace og rugemaskine. Temperatur indstilles og kontrolmålet med kontrolmåletermometer fx  Forsøg at holde samme temperatur.

FUGTIGHED I RUGEMASKINE/RUGEREGLER

Der kan opnås gode resultater med både ”TØRRUGNING” og med ”FUGTRUGNING” – alt efter temperament. Den samlede rugeperiode er normalt 21 døgn så er kyllinger normalt klar. Uanset, hvilken metode der foretrækkes er det vigtigt at holde styr på den relative fugtighed. Forslag til fugtmåler her

Tørrugning – her tilføres ikke fugt under de første 18 døgn af rugningen og den relative fugtighed er mellem 20-35%. Der skiftes til klækning og fugtigheden øges til 65-70%. Denne type er fin at bruge når der er denne luftfugtighed i rummet.

Rugning med tilført fugt. Der tilføres fugt så den relative fugtighed bliver 40%. Efter 18 døgn øges relative fugtighed til 65-70%.

Fordelen ved tørrugning er, at der ikke tilføres fugt udefra før døgn 18/19. Derefter tilføres fugt omkring 2-3 dage til klækning.

FRA ÆG TIL KYLLING

Fostret udvikler sig på omkring 20-22 dage, hvis det er befrugtet. I begyndelsen er en gangske lille ”plet, hvor der stråler blodårer ud og luftlomme er stor i toppen af æggen. Efterhånden som fostret vokser vil luftlommen fordampe lidt så der den kun har den nødvendige størrelse tilbage.

Det forudsætter, at ægget er befrugtet og udvikler sig over hele rugeperioden.

CHECKLISTE RUGNING

  • DAG 0
      • Temperatur 37,5-37,8 grader. Husk at kontrollere maskinens termometer med et kontroltermometer fx kontroltermometer

    Fladrugere kræver nogle gange lidt højere temperatur – følg vejledningen til maskine

    • Marker og/eller registrer evt dine æg så du ved, hvilke æg der kommer fra hvilken høne.
    • Relativ fugtighed – tilfør evt vand til vandbeholder i maskinen
    • Sørg for maskinen har kørt i mindst et par timer før du lægger æg ind i maskine så temperatur er stabil
    • Æg skal have stue/rumtemperatur inden de kommer i maskinen.
    • Indsæt æg i maskinen med spidse ende pegende nedad[3]
    • Luk maskine og sikrer, at den holder temperatur/fugt som ønsket
  • DAG 1-3
    • Her kan undlades at åbne maskine med mindre der er behov for, at manuelt vending af æg
  • DAG 3-afslutning af 18. døgn – dagligt
    • Æg vendes 2 gang per dag minimum, hvis manuelt ellers lader maskine køre
    • Udluftning, hvor døren/åbning åbnes i ca.15 min. Svarer til at hønen går ud og henter mad, drikker og får lidt luft mv. Normalt ikke længere ned end 32 grader i maskine
  • LYSNING DAG 7-10
  • SLUT DØGN 18. skift til klækning
    • Sørg for at øge fugtighed til 60-70% i maskinen eller gør klækker klar.
    • Tag æggene ud og lys dem som tidligere eller læg æg i en skål med lunkent vand. Hvis de svømme er luftblære den rigtige størrelse og foster i live. Synker æg under vandoverfladen/til bunden er luftblære for lille til fostrets sidste voksedage.
  • KLÆKNING – nu er de resterede æg klar til klækning. Undlad, at åbne maskine de næste 3 døgn. Normalt vil klækningen starte i døgn 20, hvor de første kraftfulde kyllinger prikker hul. Når klækningen er færdig (døgn 22 normalt) kan du lade dyrene gå i maskinen indtil 48 timer efter klækning. De kan sagtens klare sig uden vand/mad i den periode.
  • AFSLUTNING AF KLÆKNING – Når kyllinger er helt tørre og op til 48 timer efter klækning flyttes de til kyllingemor eller varmelampe og får tilbudt vand og foder. Desuden kan de få lidt kalk/knuste muslingeskaller eller grit.

Hvis du har spm er du velkommen til at kontakte os på info@vildmedhoens.dk

 

HELD OG LYKKE MED RUGERIGET/VILDMEDHØNS:DK

 

[1] Eldreven æggebakke som også er i visse rugemaskiner.

[2] Bruge evt et skema/tavle til dette . Se eksempel ”RUGESKEMA 2020”

[3] Ved automatisk vender

[4] LYSNING: Hold æglyserlampe mod den ”tykke” ende af æg og kig gennem siden af æg medens det drejes langsomt rundt. Hvis æg er befrugtet, vil du kunne se en lille mørk plet med ”blodårer” der stråler ud i mange retninger. Dette er fostret. Det kan være svært at se ved første forsøg. Luftblæren skal kunne ses i toppen af ægget. Hvis der er tale om 1 dødt foster vil det ligge ”løst” i ægget. Hvis det er ubefrugt vil det ikke være muligt at se foster eller andet i æg. Desuden kan mørke Maranæg være svære at lyse igennem og derfor vil det være smart med en ”kraftig lampe” med en lille lyssøjle. Anbefalingen er at vente med at frasortere til senere.

[5] LYSNING: Hold æglyser mod den ”tykke” end af æg nu vil ægget være lidt mere ”fyldt”. Omkring 85% af ægget skal være fyldt og luftblæren ligge ”rigtigt´” i toppen af æg for at være i gang og levende. jf. illustration.

 

 

 

8 kommentarer til “Rugevejledning – udrugning af æg i rugemaskiner

  1. VILDMEDHØNS siger:

    Brian har spurgt om kyllinger kan holde til at være i maskinen i 3 døgn

    Vores svar er her:
    Der er mange ting der spiller ind fx hvilken rugemaskine du bruger, om du tørruger er fugtruger etc.

    I princippet kan du tage dem ud når de er helt tørrede efter ca 1 /2 til 1 døgn. De har dog godt af at være i den høje varme/fugtighed for udviklingen.

    Problemet er at, hvis man åbner sin maskine for mange gange forsvinder fugtigheden og varmen . De kyllinger der er igang med at klække kan stoppe udklækningen.

    Nyudklækkede kyllinger kan klare sig op til 48 timer normalt uden vand/mad da de lever af æggeblommen i skallerne.

    Jeg anbefaler, at du venter med at åbne til der er en del udklækkede og tager de friske ud – meget hurtigt. Og tager de sidste ud af 1 gang efterfølgende
    held og lykke med det/Connie

  2. Annizette siger:

    jeg har en ruge maskine kaldt Incubato og den laver en meget irriterende bib lyd hver 5 minut. er der nogen der har en dansk brugsanvisning? så man måske kunne fjerne bib lyden?

  3. Andres siger:

    Jeg har købt 2 bakker æg i 365 nu har jeg 2 små påske venner gø og gokke. Det var nok med marsvin halm en termo boks en vand spary og lidt hjælp til og vende æg pip pip

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *