✉️ Send e-mail   🔒 Se konto

✉️ Send e-mail   🔒 Se konto

Giver du gavnlige krydderier og urter til dine høns?

Følger du ældre husmandsråd og nyere artikler somfortæller, at visse krydderier og urter kan gives for at øge sundheden og øge samt styrke dine høns immunsystem? Vi har samlet de krydderier som du kan give dine høns for at øge deres velbefindende. Der er gode og billige grunde til at dele krydderiskabet med dine høns ellers har vi samlet de bedste i “Vildmedhøns kryderipakke” som kan bestilles her.

Du er velkommen til at tilføje andre krydderier i kommentarfeltet som vi opdaterer artiklen med. Tak til Kilder artikler Daily Mail, NY Times, Kenneth H Grethessøn mfl. Senest er tilføjet Kinesisk Malurt som artikler, forskere til brug forebyggende mod Coccidiose

SORT PEBER

Tro det eller ej, sort peber er spækket med vitaminer og næringsstoffer. det er også anti-inflammatorisk, antibakteriel og virker som en oxidant, der hjælper med at uddrive giftstoffer. Det hjælper også på optagelsen af andre næringsstoffer i anden indtagen føde. Andre egenskaber inkluderer gavnligt for luftvejens helbred og virker hostestillende.

Da kyllinger er modtagelige for luftvejssygdomme kan en smule sort peber være utroligt gavnlige for dem. Det anbefales at blande en smule i foder.

CAYENNE PEBER

Ifølge “gamle erfarne hønsefolk”, kan cayenne peber tilsættes hønsenes / kyllingernes foder i de kolde måneder for at holde kyllingerne “varme” og for at øge æglægningen for hønsenes vedkommende. Denne praksis udføres stadig i dag og at tilsætte cayenne peber til hønsenes vand kan få dem til at lægge æg igen. Ifølge en artikel i “the Dallas Morning News tilbage 2002.” 

HVIDLØG

Hvidløg er en næringsmæssig gavnlig vidunderbombe. Det styrker immunforsvaret, øger luftvejenes generelle helbred og er også “mistænkt” for at afskrække mider, lus, tæger og andre parasitter. Hvidløg er en naturlig ormekur og siges at reducere lugtgener ved regelmæssig brug i fodring. Hvidløg kan bruges i dine høns´ diæt, ved at komme hvidløgsfed i deres drikkevand, tilbyde dem friske knuste hvidløg eller ved at tilsætte 2% hvidløgspulver i foderet. Andre laver en dejlig havregrød med hvidløg – det plejer høns at nyde.

Kyllinger kan tilbydes frisk knust hvidløg fra tidlig alder, så de får smag for det.

INGEFÆR

Ingefær har længe været brugt som et naturligt middel mod køresyge eller morgenkvalme ( nok ikke noget man oplever tit hos høns) og mod urolig mave. Men det kan også bruges som en appetit stimulans og få skrantende høns til at spise igen.Ingefær er også blevet studeret som tilskud til æglæggende høns og det er fastlagt at ved at tilsætte 1% tørret ingefær i foderet, resulterer i bedre æglægning, større æg og højere indhold af antioxidanter i æggene.

OREGANO

Oregano olie bruges i flere kommercielle hønsefarme som et natyrligt antibiotika, som rapporteret i 2012 i “the New York Times”. Oregano, frisk , tørret eller i form af essentiel olie, er en af de mest virkningsfyldte naturlige antibiotikaer der nogensinde er undersøgt. Det menes at beskytte mod coccidiose, fugle influenca, blackhead, e.coli og smitsom bronkitis. fodring med tørret oregano til daggamle kyllinger eller at tilbyde dem frisk hakkede blade, hjælper til beskyttelse mod mange patogener og giver dem en god start på livet. Og oregano i hønsenes foder, hjælper dem til at bevare deres gode helbred og gavner immunsystemet.

GURKEMEJE

Gurkemeje er nok mest kendt som værende et farvestof til karryretter og farve i sennep, men er også et kraftfuldt anti-inflamatorisk og anti-bakterielt middel. Det kan afhjælpe hævelser ved “bumblefoot” eller andre løb og tå-problemer. “lokal anvendelse” skulle også fremskynde heling og hjælper med at reparere hud/skindskader, hvilket vil være gavnligt ved at behandle det skadede område, hvad enten det er fra fjerplukning eller skadedyrs angreb.Gurkemeje hjælper i fordøjelsen og hjælper med at bevare sund hud/skind, øjne og hjernefunktion. Det er en kraftfuld antioxidant og virushæmmer som hjælper med at booste immunsystemet

KANEL

Kanel er ikke kun et krydderi til bagning og risengrøden, det nedsætter og betændelsestilstande, det har også anti-infektiøse, antibakteriel og antioxidantiske egenskaber og kan hjælpe med beskyttelse mod neurologiske sygdomme. Ydermere bruges kanel til at afhjælpe pus (snot) i luftvejene, hoste/rallen, infektioner og almindelig forkølelse. Da høns har så komplekst et luftvejssystem og er meget modtagelige for luftvejs problemer, er det at tilsætte kanel til deres foder meget gavnligt.

UNDGÅ SALT OG MAD DER INDEHOLDER SALT

Der er jo altid en undtagelse også med høns som anbefales at undgå. Præcis som med mennesker. For meget salt i hønsenes diæt og kost kan give forhøjet blodtryk, fordøjelses problemer, hjerte/nyre problemer og dehydrering.

Undgå at give dine høns salte snacks, såsom chips og andet saltholdigt. Den eneste undtagelse er hvis du har en høne der er ramt af hedeslag og behandler dem med hjemmelavede elektrolytter.

KINESISK MALURT

Er kendt for at kunne bruges forebyggende og helbredende for Coccidiose. Vær opmærksom på, at sygdomme skal have diagnose af dyrlæge. Læs mere i denne artikel. Doseringen i artiklen hedder max 200mg pr. kilo foder og kan bruges kapsler eller pulver. Kan bestilles her

BEMÆRK: Virkningen er mod parasitter, og altså ikke som generel erstatning for antibiotika (fx Baytox). Antibiotika har en meget bredere effekt og kan altså stadig være nødvendig! KONTAKT DYRLÆGE ved syge dyr.

ANDRE FORSLAG

 Du kan bruge en masse urter som fx persille, rosmarin og andet grønt og olier som hampefrøolie, sortspids kommenolie. Desuden kan fx æbleeddike til at blande lidt i hønsenes drikkevand for at mindske parasitter.

Skriv gerne i kommentarfeltene om andre naturlige krydderier og urter som kan være gavnlige for vores høns.

5 kommentarer til “Giver du gavnlige krydderier og urter til dine høns?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *