✉️ Send e-mail   🔒 Se konto

✉️ Send e-mail   🔒 Se konto

FORÅRSRENGØRING

HOLD RENT I HUSET OG GÅRDEN

Hos Vild med høns er vi også passionerede hønsefolk og er selv vilde med høns. Derfor vil vi gerne hjælpe dig med ideer til, hvordan du holder dine høns.

Det daglige vedligehold

Du hjælper dig og dine høns ved at holde “snavs” nede. fx betaler det sig at fjerne hønseklatter jævnligt – mug ud helst én gang ugen. Gør det til en del af din daglige rutine at fjerne hønsemøg fra gødningsbrættet, rens under pindene og udskift med friske spåner. Hvis du lader hønsemøg ligge for længe, bliver det hårdt og svært at skrabe af. Det er meget nemt, hvis du bruger et gødningsbræt under siddepinde eller strør sand under siddepindene så er det klaret på et øjeblik. Mindst en gang om måneden om sommeren og hver anden måned om vinteren skal redekasserne rengøres og have nyt redefyld.

Ud over den daglige eller ugentlige udmugning skal alt strøelse i permanente huse fjernes mindst en gang om året gerne flere, og der skal desinficeres derinde. Gør det på en solskinsdag, så du kan lukke hønsene ud imens.

Årlig el. halvårlig rengøring og desinfektion af hønsehuset

Det er nemt at glemme eller udskyde rengøringen. For at undgå at glemme det, kan du skrive op, hvornår der skal laves ”serviceeftersyn”, enten i kalenderen eller i en notesbog lavet specielt til dine høns. Mindst en gang om året bør hønsehuset desinficeres og gøres grundigt rent.

Inden du gør det skal der gøres klart Du starter med at fjerne drikke-,foderautomater og gritbeholdere etc. Rengøres og desinficeres grundigt – måske trænger det til udskiftning?

Tøm hønsehuset for strøelse/bunddække, tømmer redekasser, tager inventar, afmonter siddepinde, gødningsbakker og redekasser etc. Herefter kan du fjerne eventuelt spindelvæv og synlig snavs.

Bemærk om der er revner eller sprækker i huset, hvor du kan se utøj eller snavs?Det fjerner du! Husk, at selv bruge relevant beklædning, handsker, gummistøvler og evt beskyttelsesmaske.

Nu er huset tomt og du kan komme i gang. Der er mange måder at gøre det på. En af de mere effektive er en kraftig højtryksrenser som er bedre end bedre end en spand og børste.

Det er tidsbesparende, og højtrykket sikrer, at det kemiske stof trænger ud i alle hjørner og sprækker, hvor parasitter elsker at gemme sig. Med en højtryksrenser bliver rengøring af hønsehuset både hurtigere og mere effektivt. En damphøjtryksspuler eller bare en højtryksspuler er måske det bedste. Man kan få nogle mindre, billige modeller.

Vi anbefaler denne højtryksrenser, men der findes også andre gode holdbare modeller. Når huset er tørt igen kan du efterse om al snavs er væk. Ellers skal det have en tur til.

Når du er tilfreds, kan du gå i gang med desinfektionen.

Husk dog, at alt udstyr skal desinficeres ingen du går igang. Herefter kan huset tørre. Brug fx nogle af disse midler til desinfektionen eller Elector mod blodmider 237 ml en

Benyt metalspand eller Spray med justerbar forstøver 0,65 liter

Når desinfektionen er færdiggjort kan du enten kalke, benytte Hemex -Powder 25 kg i blandet vand og “male med det på de nederste 50-60 cm”.

Efter dette er tørt og al inventar har fået samme tur – skal du også efterse udendørs fx trappen/stigen, pinde/grene.

Jorden tæt på huset kan fjernes/rives så eventuelle parasitter fjernes. Efterse høns sandbad og måske skift jorden eller giv dem lidt trækul til hønsenes hygiejne i sandbad.

Foder og vandskål skal altid være rene. Hæng en lille stiv børste på vandspanden, så du kan vaske drikkeautomaterne, inden du fylder dem op med friskt vand hver morgen – det tager ingen tid.

Fodertrug bliver ikke så snavsede, hvis du bruger tørfoder, men der kommer af og til klatter i. Derfor skal de også rengøres som en daglig rutine. Hver eller hver anden uge skal foder- og vandskål lægges i en renseopløsning – eller blot skrubbes grundigt.

Rengøring af hønsehus er ikke svært og kan gøres på under 5 minutter. Glem ikke at give rugemaskiner, bure, kurve og andet inventar, som ikke bruges dagligt, en gang forårsrengøring.

Rugemaskiner og rugekasser skal helst rengøres både før og efter brug brug fx Brinsea desinfektionsmiddel til rugemaskiner og udstyr

Vedligehold hønsegård og indhegning 

God vedligeholdelse af hønsehus og hønsegård sikrer, at det holder i mange år. Ved at udskifte løse brædder, fæstne løse net, smøre hængsler og regelmæssigt male udsat træværk med træbeskyttende midler kan man forlænge levetiden for alle disse ting. Vælg en god holdbar træsort.

Indhegning med voilierenet Udover at gennemgå selve hønsehuset skal man også en gang i mellem inspicere indhegningen for huller. Dette for at undgå at der kan komme rovdyr ind i buret, som fx mår og ræv. Voilierenet (IKKE hønsetråd/hønsenet) i god kvalitet kan holde i op til 20 år – køb galvaniseret voliere-net (det er vedligeholdelsesfrit). De billigere nettyper med tyndere tråd, som ikke er galvaniseret, er mindre sikre og holder dårligere.

Køb et kyllingenet og ikke hønsenet, da hønsenettet har større masker ikke kan holde rotter ude. Maskerne må max være 1,2 cm i diameter. Det er en god idé at holde nettet fri af bevoksning, så man nemmere kan opdage huller. For hønsene – de skal nok finde dem!

Andre forslag? 

Håber dette indlæg har hjulpet dig, hvis du ikke allerede har gjort rent i dit hønsehus.  Skriv gerne i kommentarerne om andre fif og ideer, som kan være gavnlige for vores høns.