Hønsegården

Hvor stor skal hønsegården være, hvordan sikrers den mod rotter og rovdyr, er blot nogle af de spørgsmål, som kan opstå, når man er igang med at planlægge og indrette hønsegården

Hvor stor skal hønsegården være?

Størrelsen på din hønsegård kommer meget an på antallet af høns. En tommelfingerregel som mange bruger er 2 kvm pr høne, dog skal dette vurderes nøje og kommer selvfølgelig også an på,hvilke hønseracer man har samt hvor mange.

Det vigtigste er, at hønsene har det godt i hønsegården, og det er man oftest selv den bedste til at vurdere.

Skal man have en hønsegård?

Det er ikke nødvendigt at have en decideret hønsegård, hvis man har en stor grund eller have, hvor hønsene kan løbe frit.
Man kan dog med fordel have en hønsegård alligevel, da man så har muligheden for at lukke dem inde, når man ikke er hjemme eller af andre årsager.

Hønsegården er også det bedste redskab til sikring imod rovdyr såsom ræve eller rovfugle.
Har du en dyrbar køkkenhave, er det også at foretrække.

Sikring af hønsegården

Det er typisk vigtigt at sikre hønsegården mod ræve og andre skadedyr såsom mår og løsslupne mink, da disse dyr findes i en stor del af Danmark og hurtigt kan forvandle din hønsegård til et sørgeligt sted.

Det anbefales altid at sikre bunden af hønsegården med net, men en løsning kan også være at lægge fliser hele vejen rundt, eller grave sten/skifer/andet ned rundt langs kanten, således det ikke er muligt at grave under.

Alternative løsninger er strømhegn, som sættes langs hegnet på hønsegården.

Læs hvordan du undgår rotter hos dine høns

Hvor højt skal hegnet i hønsegården være?

Hvis man har nogle af de store og tunge hønseracer, er 1-1.2 meter hegn oftest nok til at holde hønsene inde i hønsegården.
De lettere racer kan godt forcere et 1,5 meter hegn med et lille vindpust.

Indretning af hønsegården

Der findes ikke den store bunke af regler omkring indretning af hønsegården, men nogle tips til at sørge for dine høns har det godt.

Underlaget må ikke være sten, grus eller fliser, da hønsene så ikke har mulighed for at skrabe og lede efter mad, som de ynder at gøre.

En bunke sand eller en kasse med sand giver hønsene mulighed for at sandbade, som hjælper dem med at holde parasitter og fedt fra fjerene væk.

læs også disse artikler om høns