Fra hønsegård til bord eller hvordan slagter man en høne

Hos Vild med høns er vi også passonerede hønsefolk og er selv vilde med høns. Derfor vil vi gerne hjælpe dig med ideer til, hvordan du holder dine høns.

Denne vejledning kan bruges til både slagtning af “syge høns” som skal aflives eller om du vil spise dyrene efterfølgende. Syge dyr anbefales ikke at blive spist ligesom det er vigtigt at sikre dig der ikke er medicin i dyret.

Aflivning af høns

Engang imellem kan det ske, at man skal aflive en høne eller hane, om det er fordi den skal slagtes, eller blevet syg.

Der findes næsten lige så mange holdninger og metoder til at aflive høns, som der findes folk, der har høns.

Den gammeldags metode, og nok mest anvendte, er at aflive høns med en økse på en blok.

Hønen holdes fast og gokkes først med bagsiden af øksen i baghovedet, således den besvimer.
Placer hønen på en træblok og hak halsen over.

Tid til slagt?

PLUKNING AF FJERKRÆ

Det er forholdvis nemt at komme igang med plukningen

Masser af fjer 🙂

Når hønen er helt fri for muskel-kramper, er det tid til at plukke hønen.

Hvis du har mange høns som skal slagtes, eller gør det jævnligt, kan det anbefales at låne eller købe en plukkemaskine, som typisk består af en vaskemaskine lignende cylinder, påført med en masse gummidutter.

Alternativt kan du plukke hønen i hånden. Dyret løftes over i en gryde eller skoldekar det meget varme vand. De 70 grader gør, at fjerene løsner sig tilpas til at de kan rykkes af. Hvis vandet er for varmt, skoldes dyret således at skindet ryger af ved plukning. Er vandet for koldt er fjerene besværlige at få af.

Efter få minutter i vandet, lægges dyret op på bordet, hvor det plukkes for alle fjer og dun. Det kan nogen gange være et rigtig pillearbejde.

Efterfølgende skæres fødderne af i knæleddet ved at føre kniven hele vejen rundt og til sidst skære gennem brusk og led.
Slutteligt skæres hovedet af, dyret skylles grundigt, tørres, lægges på et rent spækkebrædt og fjer, ben m.m. foldes ind i avisen og kommes til affald.. Skyl hændene godt og tør dem af, inden du begynder at ‘tage hønen ud’.

Vi samler på gode opskrifter som vi deler i hønseklubben!

så sendt dem gerne til info@vildmedhoens.dk

SÅ skal INDMADEN UD

Det er meget vigtigt at man har for øje IKKE at ramme tarmen når man skærer i dyret, idet tarmindholdet er meget bakteriefyldt og kan forurene kødet særdeles meget.
Når dyret ligger på ryggen, skæres halsskindet op (flækkes) lige fra kravebenet og til det manglende hovedet. Derefter stikkes kniven ind i kroppen langs halsen og tarme/luftrør/spiserør løsnes rundt langs halsen (ét snit halsen rundt).
Dyret vendes om – stadig på ryggen – og der skæres et snit på ca. 5 – 6 cm. i skindet hen over maven, lige over gumpen. Man fører nu sin hånd ind langs indersiden af brystet op til halsen, hvor fingrene krummes en smule og hånden trækker forsigtigt nedad, mens indvolde, lunger, hjerte m.m. følger med ud. Dette kræver lidt øvelse.
Tarme og indvolde skæres fri ved gumpen og smides straks i skraldespanden.

Hvis der alligevel går hul på tarm eller galdeblære skal dyret skylles ekstra godt og gennemsteges rigeligt.
Bliv ikke overrasket, hvis du finder et fint varmt æg og forskellige størrelser forstadier til æg i hønen.
Spise- og luftrør hives op og ud gennem halsåbningen. Se dyret efter indvendigt og krads evt. blod- eller lungerester ud. Dyret skylles derefter grundigt og tørres.

… SÅ ER DER KLAR TIL AT GRILLE/KOGE ELLER STEGE:_) 

Velbekomme! og del gerne opskrifter her i bloggen – der kommer snart en udgivelse emd masser af dem

ANDRE FORSLAG

Håber dette indlæg har hjulpet dig. Skriv gerne i kommentarfeltene om andre fif og ideer som kan være gavnlige for vores høns.Og send opskrifter til os

GOD FORNØJELSE!

3 tanker om “SLAGTNING AF HØNS

  1. VILDMEDHØNS siger:

    Kære Jette,

    jeg har ikke gården hjemme men den kommer i den kommende måned. Men du kan se alt det andet:-)

  2. Mette siger:

    Hejsa
    Hvor lang tid må der gå fra man har aflivet kyllingen til næste step? Jeg overvejer at stå tidligt op og tage dem mens de sidder på pinden og sover, og så aflive dem vi skal slagte. Men jeg gider ikke stå kl 6:30 og pille fjer og slagte?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *