Rotter bliver et større og større problem blandt hønseejerne, og de har også en tendens til at blive direkte associeret med det at have høns. Jeg har flere gange hørt udmeldinger som eksempelvis “med høns følger rotter”, eller “du skal ikke anskaffe dig høns, det giver rotter!”
Det er ganske korrekt, at sandsynligheden for at få rotter stiger, hvis man anskaffer sig høns, men med rigtig forebyggelse og bekæmpelse kan man altså reducere problemet væsentligt, og for de fleste helt undgå rotter i hønsehuset.

Vi har her samlet en række af de erfaringer vi har gjort, samt tips og tricks vi er stødt på undervejs i projekt “Vildmedhoens.dk”

Altid alarmér kommunen

Det vigtigste hvis du allerede har rotter, er først og fremmest at anmelde dette til kommunen. Du betaler allerede til rottebekæmpelse sammen med din ejerafgift, og du har desuden pligt til at anmelde dette.

Kommunen vil ved først kommende lejlighed sende en rottebekæmper ud til dig, som vil opsætte fælder, lægge gift ud og vejlede dig konkret i forhold til din situation.

En hurtig sidenote er også at være opmærksom på kommunens retningslinjer og “regler” for, hvordan du skal rottesikre et hønsehus. Dette indebære eksempelvis, at dit hønsehus skal være hævet over jorden. Læs mere om dette i afsnittet “Rottesikret hønsehus”

Tip: Alarmér kommunen ved de mindste tegn på rotter.

Rottesikret hønsehus

Står du overfor at bygge/anskaffe et nyt hønsehus, så er der en række forholdsregler og gode tips, som du bør gøre brug af.
honsehus_model_4_4

  • Hæv hønsehuset over jorden: Ved at hæve hønsehuset begrænser du lugt og rotternes adgang til hønsehuset samt mulighed for at gnave sig ind i hønsehuset. Det er dog vigtigt, at du hæver hønsehuset minimum 40 cm for ikke at skabe et skjulested for rotterne herunder. (Obs. Dette er også et kommunalt krav ift. rottesikring)
  • Undgå revner og sprækker: Rotter og generelt skadedyr kan komme ind gennem selv de mindste huller. Vær derfor meget omhyggelig når du bygger hønsehuset og undgå huller ved eksempelvis tag, spær og generelle samlinger.
  • Hold området ryddeligt: Sørg for løbende at rydde op rundt om hønsehuset og undgå at skabe en masse naturlige gemmesteder i nærheden.

Læs mere om indretning af hønsehuset

Se vores udvalg af færdige hønsehuse

Begræns adgang til hønsefoderfeedomatic-hoene

Undgå at placere foderautomaten i hønsegården eller andet sted, hvor der ikke er rottesikret. Hvis du lukker af til hønsehuset om natten, kan foderet med fordel placeres her, således denne adgang også begrænses. Et andet godt tip kan være at anskaffe sig en rottesikret foderautomat (se billedeksempel), som fungere ved at hønsene åbner for foderet ved at gå op på trædepladen.

Tip: Begræns adgang til hønsefoder – anskaf evt. en rottesikret foderautomat.

Læs mere om Rottesikret foderautomat til høns

Pas på med køkkenaffald

En af de helt store fejl som man begår, er at kaste en masse foder ud i hønsegården eller eksempelvis køkkenaffald i sådanne mængder, at hønsene ikke kan spise det op. Det betyder, at foderet får lov at ligge på jorden som minimum natten over, hvor rotterne især er aktive.

Tip: Fodre løbende af små portioner og observer hvor meget dine høns kan spise.

 

Rottesikker hønsegård

wood_nordic_honsehus_model7-5Måske undrer du dig som kommende hønseejer over, hvorfor dette punkt først kommer her. En fuldstændig rottesikring af hønsegården er selvfølgelig altid den bedste løsning, men kan samtidig være en tidskrævende og økonomisk affære. En rottesikring af hønsegården indebærer:

  • Aflukket bund med tråd eller plader
  • Tag eller net over hønsegården
  • Brug af volierenet (små masker) i stedet for hønsetråd
  • Stolper og generelle materialer der ikke kan bides igennem
  • Ekstrem grundighed i alle hjørner og samlinger

Man skal overveje det kraftigt, inden man begiver sig ud i projektet at rottesikre hele hønsegården.

 

Opsæt rottefælder nær hønsehus og gård

I forbindelse med indberetning af rotter til kommunen, vil rottebekæmperen opsætte rottefælder typisk bestående af giftkasser. Du kan dog med fordel selv opsætte yderligere fælder eventuelt også som forebyggelse. De primære rottefælder er:

  • Giftkasser: En lukket metal eller plastik boks der indeholder gift. (Rottegift kan ikke købes i almindelig handel, men skal udleveres eksempelvis i forbindelse med besøg af kommunen)
  • Klapfælder: Helt som du kender dem. Klapfælder bruges også til rotter, dog undernavnet rotte klapfælder da disse er større og væsentligt kraftigere.
  • Trædefælder / Levende fælder: Findes i mange afskygninger men har det til fælles, at de fanger rotten levende.
  • Elektriske rottefælder: En lukket kasse som ved registrering af rotte giver et stød, der afliver rotten på stedet.

16 kommentarer til “Undgå rotter hos dine høns

  1. Kim siger:

    Jeg har købt en rottesikret foderautomat og hønsene har lært at træde på pladen men foderet falder ikke ned. Det er ellers hele tørre hvedekerner. Begriber det ikke. Hvad gør man så?

    • Casper Husted siger:

      Hej Kim,

      Det lyder godt nok mystisk.
      Klumper foderet sammen, eller er det stadig “løst” ?

      Mvh.
      Casper Husted
      Vild Med Høns.

    • Lotte siger:

      Hej,
      Jeg ved godt at indlægget er gammelt, men andre læser måske med.
      Man kan indstille foderautomaten, så den lukker mere op for foderet / så der kommer mere ud.
      Derudover blokerer foder-smulder nemt, og vi kører en finger langs hver åbning hver gang vi fylder foderautomaten for at fjerne dette smulder, og undgå blokering.

  2. Mikael hansen siger:

    Jeg har en rottesikret foderautomat, som ligner den viste model – dog i rent metal. Men når hønsene spiser, ryger der en del korn ved siden af og ned under risten. Gælder det også den viste model?

    • Line Husted siger:

      Vi kan ikke garanterer det 100%, da nogen høns blot spilder mere end andre. (Eksempelvis når de fisker efter de gode ting i blandingsfoder)
      Det er dog vores egen erfaring at FeedOMatic med det grønne giver mindre spild, end dem i kun metal, som vi tidligere har haft.

      / Line

  3. camilla siger:

    Jeg har købt en rottesikret foderautomat, men mine høns kan ikke finde ud af det med de skal op og træde på pladen, så foderet kan falder ned til dem?

    Vh/ camilla

    • Casper Husted siger:

      Hej Camilla,

      Et rigtig godt tip kan være at lægge en sten på trædepladen i starten, så de finder foderet.
      Pointen er ikke nødvendigvis at de skal finde ud af at træde på pladen – de skal faktisk bare gå hen til foderet 😛

      Håber det lykkedes!

      Mvh.
      Casper Husted
      Vild Med Høns.

  4. Kristina Larsen siger:

    Vi har næsten rotter hvert efterår. Rotte manden, siger at det næsten er umuligt at undgå her hvor vi bor (fredet moseeng /fjor med siv skov i baghaven. De lever hele sommeren der nede) samtig siger ghan at rotterne godt kan lære at bruge en rotte sikkert foderautomat. De er ikke dumme og kan lugte sig frem til foderet

  5. Ole Larsen siger:

    Hejsan.
    Som kommende hønseejer, ville det være dejligt at høre fra “gamle” udi hønseriet, om rotter er en stor eller lille plage, og om det er nødvendig med rottefælder. ????
    Mvh Ole

    • Viktoria siger:

      Vi har haft høns de sidste 6 år. Vi har ikke haft problemer med rotter (hvad vi ved af), kun i den periode, hvor der var en defekt kloak i nabolaget. Da kommunen først havde løst problemmet med kloakken forsvandt rotterne igen.

  6. Kirsten siger:

    For at undgå spild fra foderautomaten, har jeg kun e’n slags foder i den. Jeg fylder hønsenes æglægningspiller i.
    Hvis jeg fx også blander deres korn i sorterer hønsene det, og der falder en del ved siden af automaten. Derfor får hønsene deres korn på jorden, som de spiser helt op med det samme.

  7. Sine Jørgensen siger:

    Vi har pt flere rotter. Har haft høns i over 40 år (i villakvarter) Første gang problemet har været så stort.
    Køber nu rottesikret foderautomat, men har i de sidste 14 dage fodret via plast-sodavandsflasker med et lille hul tæt på bunden. Flaskerne hænger i en tynd snor ned fra taget i hønsegården. Tre flasker med piller og en flaske med slik (korn). Slikflasken bliver tømt først, selv om jeg hænger den så højt, at hønsene må hoppe, for at nå. Det giver motion og beskæftigelse. Men nu henter rotterne agern fra vores egetræ og slæber dem ind i hønsereden for at hygge sig med dem der. Hvordan kan man få en rottefri hønserede?

  8. Bente siger:

    Jeg har et stykke pap under den rittesikre kasse og hver gang jeg fylder foder i tager jeg det foder der ligger under og smider ud.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *