Vidste du krydderier er gode for høns?

Af Kenneth Harry Grethessøn den Fredag den 4. september 2015 kl. 12.30

Helt almindelige krydderier kan være et godt tilskud til dine høns. Band en portion af krydderierne med lidt hørfrø- eller hampeolie, hæld det over lidt foder eller korn og bland det sammen. så er du sikker på alle får lidt tilskud

Du kender måske allerede havregrød med hvidløg?  det hjælper på helbred

 

 

Kanel.Kanel er ikke kun et krydderi til bagning og risengrøden, det nedsætter og betændelsestilstande, det har også anti-infektiøse, antibakteriel og antioxidantiske egenskaber og kan hjælpe med beskyttelse mod neurologiske sygdomme. Ydermere bruges kanel til at afhjælpe pus (snot) i luftvejene, hoste/rallen, infektioner og almindelig forkølelse. Da høns har så komplekst et luftvejssystem og er meget modtagelige for luftvejs problemer, er det at tilsætte kanel til deres foder meget gavnligt.

Hvidløg.Hvidløg er en næringsmæssig gavnlig vidunderbombe. Det styrker immunforsvaret, øger luftvejenes generelle helbred og er også “mistænkt” for at afskrække mider, lus, tæger og andre parasitter. Hvidløg er en naturlig ormekur og siges at reducere lugtgener ved regelmæssig brug i fodring. Hvidløg kan bruges i dine høns´ diæt, ved at komme hvidløgsfed i deres drikkevand, tilbyde dem friske knuste hvidløg eller ved at tilsætte 2% hvidløgspulver i foderet. Kyllinger bør tilbydes frisk knust hvidløg fra tidlig alder, så de får smag for det.

Ingefær.Ingefær har længe været brugt som et naturligt middel mod køresyge eller morgenkvalme ( nok ikke noget man oplever tit hos høns) og mod urolig mave. Men det kan også bruges som en appetit stimulans og få skrantende høns til at spise igen.Ingefær er også blevet studeret som tilskud til æglæggende høns og det er fastlagt at ved at tilsætte 1% tørret ingefær i foderet, resulterer i bedre æglægning, større æg og højere indhold af antioxidanter i æggene.

Oregano.Oregano olie bruges i flere kommercielle hønsefarme som et natyrligt antibiotika, som rapporteret i 2012 i “the New York Times”. Oregano, frisk , tørret eller i form af essentiel olie, er en af de mest virkningsfyldte naturlige antibiotikaer der nogensinde er undersøgt. Det menes at beskytte mod coccidiose, fugle influenca, blackhead, e.coli og smitsom bronkitis. fodring med tørret oregano til daggamle kyllinger eller at tilbyde dem frisk hakkede blade, hjælper til beskyttelse mod mange patogener og giver dem en god start på livet. Og oregano i hønsenes foder, hjælper dem til at bevare deres gode helbred og gavner immunsystemet.Salt (the exception to the rule)

Salt.Salt skal undgåes. Præcis som med mennesker. For meget salt i hønsenes diæt kan give forhøjet blodtryk, fordøjelses problemer, hjerte/nyre problemer og dehydrering. Undgå at give dine høns salte snacks, såsom chips og andet saltholdigt.Den eneste undtagelse er hvis du har en høne der er ramt af hedeslag og behandler dem med hjemmelavede elektrolytter.

Gurkemeje.Gurkemeje er nok mest kendt som værende et farvestof til karryretter og farve i sennep, men er også et kraftfuldt anti-inflamatorisk og anti-bakterielt middel. Det kan afhjælpe hævelser ved “bumblefoot” eller andre løb og tå-problemer. “lokal anvendelse” skulle også fremskynde heling og hjælper med at reparere hud/skindskader, hvilket vil være gavnligt ved at behandle det skadede område, hvad enten det er fra fjerplukning eller skadedyrs angreb.Gurkemeje hjælper i fordøjelsen og hjælper med at bevare sund hud/skind, øjne og hjernefunktion. Det er en kraftfuld antioxidant og virushæmmer som hjælper med at booste immunsystemet

Sort Peber

Tro det eller ej, sort peber er spækket med vitaminer og næringsstoffer. det er også anti-inflammatorisk, antibakteriel og virker som en oxidant, der hjælper med at uddrive giftstoffer. Det hjælper også på optagelsen af andre næringsstoffer i anden indtagen føde. Andre egenskaber inkluderer gavnligt for luftvejens helbred og virker hostestillende. Da kyllinger er modtagelige for luftvejssygdomme kan en smule sort peber være utroligt gavnlige for dem. BlandGiv dem en smule i fodret eller hønsesnacks og giv lidt olie til

Cayenne Peber

Ifølge “gamle erfarne hønsefolk”, kan cayenne peber tilsættes hønsenes / kyllingernes foder i de kolde måneder for at holde kyllingerne “varme” og for at øge æglægningen. Denne praksis udføres stadig i dag og at tilsætte cayenne peber til hønsenes vand kan få dem til at lægge æg igen. Ifølge en artikel i “the Dallas Morning News tilbage 2002.”

Sikring af hønsegården

Det er typisk vigtigt at sikre hønsegården mod ræve og andre skadedyr såsom mår og løsslupne mink, da disse dyr findes i en stor del af Danmark og hurtigt kan forvandle din hønsegård til et sørgeligt sted.

Det anbefales altid at sikre bunden af hønsegården med net, men en løsning kan også være at lægge fliser hele vejen rundt, eller grave sten/skifer/andet ned rundt langs kanten, således det ikke er muligt at grave under.

Alternative løsninger er strømhegn, som sættes langs hegnet på hønsegården.

Læs hvordan du undgår rotter hos dine høns

Hvor højt skal hegnet i hønsegården være?

Hvis man har nogle af de store og tunge hønseracer, er 1-1.2 meter hegn oftest nok til at holde hønsene inde i hønsegården.
De lettere racer kan godt forcere et 1,5 meter hegn med et lille vindpust.

Indretning af hønsegården

Der findes ikke den store bunke af regler omkring indretning af hønsegården, men nogle tips til at sørge for dine høns har det godt.

Underlaget må ikke være sten, grus eller fliser, da hønsene så ikke har mulighed for at skrabe og lede efter mad, som de ynder at gøre.

En bunke sand eller en kasse med sand giver hønsene mulighed for at sandbade, som hjælper dem med at holde parasitter og fedt fra fjerene væk.

læs også disse artikler om høns

Forårsrengøring i hønsehuset

FORÅRSRENGØRING HOLD RENT I HUSET OG GÅRDEN Hos Vild med høns er vi også passionerede [...]

2 kommentarer

Slagtning af høns – sådan gør du

Fra hønsegård til bord eller hvordan slagter man en høne Hos Vild med høns er [...]

3 kommentarer

Giver du gavnlige krydderier og urter til dine høns?

Følger du ældre husmandsråd og nyere artikler somfortæller, at visse krydderier og urter kan gives [...]

5 kommentarer

Undgå rotter hos dine høns

Rotter bliver et større og større problem blandt hønseejerne, og de har også en tendens [...]

16 kommentarer

Udskift din kyllinge varmelampe og spar penge

Flere og flere vælger at udruge kyllinger i en rugemaskine i stedet for under hønemor. [...]

1 kommentar

Pasning af høns om vinteren

Man kan sagtens holde høns om vinteren, og det kræver ikke så meget ekstra end [...]

3 kommentarer

10 gode grunde til at holde høns

I denne tid begynder høns at være rigtig populært, blandt mange husstande i Danmark. Rigtig [...]

1 kommentar